bubblepost

Voor leukste lifestyle, beauty en mode blogs

Het belang van sporten

Sporten draagt bij aan een fitte en vitale samenleving. Hierdoor wordt de gezondheidszorg minder belast. Zeker met de toenemende vergrijzing in België komt dit goed van pas. Maar sporten is ook goed voor jezelf! Het draagt bij aan je fysieke én mentale gezondheid. Ervaar jij hindernissen op een van de twee gebieden of misschien wel op allebei? Dan is sporten de ideale oplossing voor jou!

Zorg voor je lichaam en geest

Door te sporten, zorg je voor je fysieke gesteldheid. Je conditie zal aanzienlijk verbeteren en ook zal je kracht toenemen doordat je meer spieren aanmaakt. Ook zou meer bewegen mensen met slaapproblemen kunnen helpen. Verder heb je minder kans op allerlei medische aandoeningen. Sporten kan worden ingezet om mensen met chronische aandoeningen te verlichten van hun klachten. Ook heb je, wanneer je regelmatig sport, minder kans om vroegtijdig te overlijden. Er wordt aanbevolen om minstens een half uur per dag in beweging te zijn. Voor jongeren ligt de aanbevolen tijd op een uur per dag aan beweging. Beweeg jij genoeg?

Wanneer je nog niet overtuigd bent om te gaan sporten, benadrukken we nog eens dat sporten ook kan helpen bij mentale problemen. Voldoende lichamelijke activiteit gaat depressieve gevoelens tegen en verlaagt ook andere psychische klachten. Ook is uit onderzoek gebleken dat sporten ervoor zorgt dat de ontwikkeling van dementie wordt vertraagd. Sporters noemen de positieve effecten op het mentale gebied ook wel “mentale fitheid”. Daarnaast kan bewegen je eigenwaarde versterken, leiden tot meer zelfvertrouwen en zelfs je (sociale) vaardigheden verbeteren.

Sporten als onderdeel van herstel

Heb jij last van een verslaving, bijvoorbeeld een alcoholverslaving? Sporten is vaak een onderdeel van het programma om van je verslaving af te komen. Dit komt onder andere doordat sporten zorgt voor de aanmaak van dopamine. Hierdoor heb je minder behoefte aan andere verslavende middelen. Ook wordt sporten ingezet bij mensen die bijvoorbeeld aan het herstellen zijn van een ziekte of bij mensen die chronisch ziek zijn.

Welke sport past bij mij?

Wanneer je niet weet welke sport aansluit bij jouw interesses, is het vaak mogelijk om proeflessen uit te proberen, bijvoorbeeld zumba of yoga. Ook zou je een proefabonnement kunnen nemen bij de sportschool. Wanneer dit een stapje te ver is, kun je het beste een fitnessapparaat of ander middel aanschaffen om thuis mee aan de slag te gaan. Ben jij chronisch ziek of is er een andere reden dat dit je niet gaat lukken? Gelukkig telt je dagelijkse beweging ook gewoon mee bij de aanbevolen beweegtijd. Het is belangrijk om het sporten of bewegen rustig op te bouwen. Begin dan ook altijd bij een niveau dat bij je past.